Monografie

Comuna Rotunda

     Comuna Rotunda este asezata spre sud-vest de orasul Caracal, la departare de 18km. Catun pendinte, Rotunda-Noua infiintat la anul 1893.

     Data infiintarii, populatie: inceputurile comunai dateaza de pe la anul 1700 si are impreunacu catunul, o populatie de 3234 de suflete.

     Biserici si preoti: sunt 2 biserici “Buna Vestire” cladita in anul 1843 de catre arendasul de pe acea vreme Petrache Coicea, apoi renovata si zugravita de locuitori in anul 1868. “Isvorul Tamaduirii” zidita in anul 1906, zidita de asemenea de locutori. Prima fiind inchisa, numai cea de-a doua functioneaza. A fost slujita de parintele pensionar Dumitru Popescu si actualmente de preotul parorh Ilie Popescu.

     Scoli si personal didactic: sunt 2 scoli mixte, cu urmatorii invatatori: d-nii Al. G. Firenescu, Gh. D. Fota, Gh. Dumitru, Dumitru Zazu, Marin E. Nicolescu, Filip Gugulea si d-nele Stana G. Fota si Oprica Sarbu.

     Banca populara: “Stuparia Brancoveneasca”, infiintata in 1907. Capital 150.000, depuneri 102.000, imprumuturi 478.000 lei. Presedinte D. Sfaraiala, casier D. Dobre.

     Istoric: comuna s-a infiintat, dupa cum am spus pe la anul 1700 sub domnitorul Basarab Brancoveanul, fiind la inceput un conac de stuparie domneasca. In decursul vremii s-a marit prin adunarea altor locuitori de prin comunele vecine, elemente curat romanesti. Populatia este eminamente romaneasca si dispune de gospodarii frumoase. Catunul Rotunda-Noua s-a alipit comunei prin Legea din 1923, contopindu-se si formand o singura comuna.

Stiri date de D. Al. C. Firenescu

Stiri MDRAP

Ultimele stiri